axis & allies revised

  • burrie

    Ik heb inmiddels mijn eerste Axis & Allies spel aangeschaft. Ik heb, na zeer veel goede kritieken, de revised editie gekocht en met een ervaren A&A speler kunnen spelen (ik verloor natuurlijk wel met de Allies). Het is echt een spel waarbij je toch wel de spelregels goed moet kennen voordat je gaat beginnen en ons spelletje duurde, met als doel 9 victory cities, toch snel 6 uur. Nu weet ik dat er nog een viertal andere edities zijn, te weten: Axis & Allies (oude versie 1984), A&A: Europe, A&A Pacific en de nieuwste telg A&A D-Day. Is het nu echt de moeite waard om ook nog andere versies aan te schaffen of is A&A Revised toch wel het ultieme? Ik heb inmiddels wel begrepen dat D-Day compleet anders is dan alle andere versies. Wat zijn zoal jullie meningen en ideeën over deze, in totaal vijf, Axis & Allies spellen?

  • Kire

    Hi Burrie,

    Er is nog een andere A&A versie, namelijk de Nova versie. Dit is de oudste versie. Hierin komt o.a. de bewegings faze na de aanvalsfaze wat het spel volledig anders maakt qua strategie. Ik heb deze versie nog maar eenmaal gespeeld, maar vond hem wel zeer goed.

    A&A Europe heb ik ook eenmaal gespeeld maar ik herinner me niet echt meer of ik deze goed vond. In elk geval niet zo goed als de gewone A&A versie.

    Meer info op : http://www.wargamer.com/axisandallies/original/nova/nova_main.html

    Meer links m.b.t. A&A vind je ook op onze ‘links’ site: http://users.pandora.be/arsludendi/links/links.htm

    Groeten,

    Kire

  • Jan

    Hallo Burrie,

    Naar mijn bescheiden mening kun je in elk geval A&A: Pacific en A&A: D-Day rustig kopen. Ze verschillen beiden voldoende van A&A: Revised en zijn interessant en afwisselend genoeg om de hoge aanschafprijs te rechtvaardigen. Persoonlijk vind ik A&A: Europe goed genoeg om jou te adviseren ook dát spel aan te schaffen (overigens is niet iedere A&A-speler dat met mij eens). De klassieke A&A kun je m.i. rustig laten voor wat 'ie is. De revised versie is overduidelijk een verbeterde A&A: Classic wat betekent dat de klassieke versie achterhaald is en níet hoeft te worden aangeschaft.

    Succes met je afweging!

    Met vriendelijke groet,

    Jan.

  • Evertjan van de Kaa

    ik dacht dat er ook nog een uitbereiding was van A&A waarbij het spel in 1939 begind in plaats van 1942. Ik vond het een aardige uitbereiding.

  • Jan

    Klopt! Dat spel heet: “ The World at War” en is van Xeno Games. Ondanks de soms wat rammelende spelregels is het m.i. veruit de beste A&A-kloon. Dit spel kent een wat andere kaart (meer land- en zeegebieden), meer verschillende eenheden (zoals o.a. SS-panzers, Armored infantry, en Russische Garde-eenheden), meer strijdende partijen (Frankrijk en China) en meer landspecifieke spelregels (Russische partizaneneenheden, Japanse Banzaï-aanval, extra laadvermogen van US transportschepen). Beslist de moeite waard om aan te schaffen.

  • BoBoSick

    Zijn de expansions, New World Order en Central Powers van Table Tactics wat?

    Graag even reageren als je hier ervaring mee hebt.

    alvast bedankt.

  • bcl

    Ik heb er geen ervaring mee, maar ik zit het toevallig net te lezen:

    http://www.boardgamegeek.com/game/10169

    http://www.boardgamegeek.com/game/10170